Se og Gjør i Valencia

Paellaens hjemby, Valencia, er en av Spanias skjulte perler, med overdådig utsmykkede barokkkirker, futuristiske museumspalasser og livlige markeder. Omgivelsene byr på gylne sandstrender, førsteklasses golfbaner og innlandets fjellkjeder, perfekte for friluftsliv og spennende bilturer.

Nybygde og svært

Imponerende ”Ciudad de las Artes y las Ciencias” har allerede gjort for Valencia hva OL gjorde for Barcelona og Guggenheim for Bilbao. Dette futuristiske aktivitetstempelet og museumslandskapet, skapt av den lokale stjernearkitekten Santiago Calatrava, bidro kraftig til å løfte Valencia opp fra stillestående vann og rett inn i fremtiden. Bygget av CAC skapte en optimisme som ingen har sett på lenge, og byen passet samtidig på å plante nye hager, bygge lekeplasser, investere i et nytt undergrunnssystem og ruste opp det tidligere så nedslitte havneområdet.

CAC fyller i dag ut det tidligere tomrommet mellom Valencias historiske sentrum og stranden like i nærheten, Playa de Malvarrosa. Som en hvit kjempefarkost hentet fra romalderen kontrasterer den effektivt mot bygningene i den gamle bydelen. Her, i de eldre kvartalene, ligger en stor del av Valencias historiske attraksjoner som katedralen, det åttekantede klokketårnet Miguelete og Capilla del Santo Cáliz – som sies å være den ekte hellige grals hjem.

Katedralen, Valencias midtpunkt, er bygget i gotisk stil over en moské. Byens skytshelgen, jomfruen for de som ingentng eier, har et eget kapell

Den arkitekturintresserte turisten ser raskt hvilke perioder som var Valencias gullaldrer. Det kryr av gotiske bygninger som silkebørsen La Lonja og overdådig utsmykkede barokkirker.

Rikdommen kom blant annet fra handel med jordbruksprodukter og nettopp silke.

Det sentrale Valencia er ikke spesielt stort. Man går uten større problem mellom den gamle bydelen, de moderne shoppingkvartalene og Mercado Central. Ved Middelhavet ligger den sjarmerende, men litt røffe fiskerbydelen El Cabanyal og de store strendene Las Arenas og La Malvarrosa.

Mer info om Valencia på engelsk: Visitvalencia.com