DE ARGENTINSKE ESTANCIAS - RANCHER

Gauchoer (gutter) og chinaer (jenter)Estanciane er storgårder hvor hovedboligen, vanligvis en herskapsbolig bygget i det forrige århundret, er blitt omgjort til å ta imot gjester. De er reist på store landstrekninger hvor kveget beiter fritt og de beplantede åkere nyter av landets ualmindelige forhold. I noen tilfeller består gården av en herskapsbolig, et lite slott, eller en våning i engelsk eller fransk stil, luksuriøst møblert, og med bekvemlighetene til et førsteklasses hotell. Andre holder på tiltrekningen til den koloniale stilen, med sin enkle og raffinerte eleganse, og et miljø som minner om dette landets særegenheter.

Estancias kan finnes på Pampaen, i Patagonia, eller i andre regioner, og alle, utenom å tilby bekvemmelig opphold, gir også den besøkende muligheten til å delta i de typiske argentinske utendørs aktiviteter.

Gjesten kan ride, delta i sport, gå på turer for å observere dyre- og plantelivet, og ta del i det daglige arbeidet til gauchoene som sysler i åkrene.

De vanlige virksomhetene er å gjete kveget, klippe får, og merke dyrene og kveget. Det er også vanlig å se på hestetemming og visninger av ridekunst, en Payada -- en konkurranse hvor deltakerne improviserer vers som de synger med gitarakkompagnement -- blant andre aktiviteter som har med landet og den lokale folkloren å gjøre.

Oppholder man seg på en estancia, kan man nyte deilig gastronomi bygget på det ypperlige argentinske kjøttet og den berømte vinen. Tenk på estancian som produksjonsstedet for kjøttet som har oppnådd en stor verdensberømmelse. Derfor lages en asado de tira (tverskåret ribbe), anchuras eller en argentinsk stil bife av det beste kjøttet som finnes.

Estancianes ankomst brakte med seg forandringen av det store tomme landskapene som dannet det argentinske landet og omvandlet det til et rasjonelt produksjonsområde, som plaserte landet mellom de fremste kjøtt- og kornprodusentene i verden.

Denne forandringen hadde en merkbar inflytelse på livet til Gauchoen, den vanligvis omstreifende og opprørske innbyggeren av disse slettene, og gjorde at han ble arbeider, formann, og det avgjørende elementet på disse etablissementer.

En annen sentral skikkelse i det intense lived på disse estanciane er el Estanciero eller Hacendado, eieren av jorden og kveget, personen som utnytter eiendommen.

I bedre tider, da herskapshusene som i dag brukes til å innlosjere besøkende ble bygget, var det vanlig for Estancieros å tilbringe en god del tid, om høsten eller vinteren, i Paris eller London, for å komme tilbake om våren og sommeren for å ta seg av sine eiendommer i Argentina.

De moderne teknologiene som er blitt brakt inn til jordbruket, og det internasjonale markedets behov, har gjort at godseierne er blitt klare over behovet å bruke større tid på jordbrukets utnyttelse. De har forstått at de ualmindelige forholdene som jorden og klimaet tilbyr er ikke nok til å sikre fortjenestene, at en rasjonell administrasjon skal også til. I dag, har alle disse etablissementene landbrukseksperter og forvaltere, og hacendadoene bruker sin tid mellom eiendommen og byen.

Med andre ord, herskapshusene og de små slott med europeisk stil og eleganse, minner fra kolonitiden med et kreolsk miljø, bygget av pionerene innenfor rammen av en gavmild natur, danner en suggestiv og turistisk mulighet for de argentinske estanciane. Mange turoperatører som organiserer reiser til Argentina har også utflukter til estanciane, tilbyr sine kunder muligheten til å oppholde seg på denslags steder og å nyte en svært spesiell type ferie, eller å bli kjente med et annerledes sted som er typisk for Argentina.

Har man bestemt seg, blir det nødvendig å ta i betraktning visse sider a oppholdet på en estancia.

På en estancia, i motsetning til et hotell, får den besøkende en mer personlig service som gjør at han føler seg som en spesiell gjest i huset mer enn han vil føle det på et hotell.

Klikk her for å lese om Pampaen
 
 

En av hovedhensiktene med denne typen turisme er at man kommer i kontakt med en priviligiert og upåvirket natur, lever skikkene og tradisjonene til den argentinske landsbygd og deltar i et stort utvalg sport og fritidsaktiviteter.

Estanciane gir den besøkende muligheten til å delta i gauchoens daglige liv, betrakte ham i arbeide til hest, en av hovedpersonene i denne store livsscene.

Hestene, som ble brakt av de spanske erobrere i 1536, spredde seg utover da det første forsøket på a grunnlegge Buenos Aires mislyktes. Fra denne tiden vokste deres antall umåtelig på de enorme slettene på pampaen. Deres lette tilpassning til dette nye miljøet ga opphav til en ny rase kreolske hester.

Edle og løjale av instinkt, lydige, spenstige og svært utholdene på de lange avstandene, ble de til slutt venner med mennesket. Indianerne brukte dem til å fare med og til å utføre overraskende angrep mot landsbyene på grensen mellom sivilisasjonen og den ville ødemarken. Den regulære hæren og opprørere brukte dem i geriljakrig og i uavhengighetskrigen. I fredstid ble de fremskrittets transportmiddel. Men det var gauchoen -- som kom før de andre -- som galopperte over de store slettene, som skapte sagnets bilde av den ukuelige kentauren fra den Argentinske Pampa.

Etterkommerne av disse gauchos, dagens kreolske landsbeboere, og disse hestene, er fremdeles i virksomhet med sitt arbeide på åkrene. De kan fremdeles betraktes på de Argentinske Estancias, med deres evige bilde som nekter å forandre den historien de skapte sammen.

På denne måten, det som synes å være dristig er kun erfaring og ferdigheter som har samlet seg opp gjennom tiden. For å forstå det trenger man bare å se hvordan unghestene temmes, vitne en sammendriving av hundrevis av kveg som føres til et bestemt sted, spenningen når kveget blir merket, eller den ferdighet og det mesterskap som disse landets menn viser mens de håndterer sine hester, som om det var en lek eller en konkurranse om hvem som er best.

Estanciane er jordbruksetablissement med en egendommelig livsstil hvor de gamle tradisjoner fremdeles holdes og blir respektert. Det er forståelig at en viss oppførsel og etikette ventes av den besøkende.

Om man ikke er ventet, ville det ikke være fornuftig å ankomme på natten eller i siestatiden; det er neppe noen andre en hundene som ville komme da for å ta imot den besøkende.

Et fast håndtrykk da man sier navnet sitt vil være som å registrere seg på et hotell. Selv om det er vanlig praksis å oppmuntre den besøkende til å delta i alle slags aktiviteter, betrakter man det ikke som korrekt at en uteforstående blander seg i tilberedningen av steken ved å rote i ilden eller håndtere kjøttet. Dette arbeidet er reservert til en spesialist som vanligvis betrakter dette som sitt eklusive område.

Likevel, blir han spurt, vil han med glede beskrive i detaljer alle «hemmelightene» og de forskjellige måtene for å preparere en typisk kreolsk stek.

Mate er en annen skikk. Den innebærer et atferdsritual hvor man må ta hensyn til visse høflighetsregler. Deltakelsen i et rueda de mate bringer en nærmere til den lokale befolkningen, og barrierene mellom gjest og vert, eller mellom landarbeideren og formannen, og formannen og godseieren bringes ned.

Det er derfor at man bør alltid ta imot innbydelsen som innbefatter et rueda de mate. Den første mate er til den som serverer den, for ham å spytte på gulvet som et ritual eller rett og slett fordi den er kald eller bitter.

Man takker kun når man ikke vil drikke mer. Å takke etter den første mate betraktes som et tegn på forakt. Under ingen omstendigheter bør man rengjøre, bevege eller blåse, i stedet for å suge, i la bombilla (røret som brukes til å suge mate). Det er vanlig å suge vesken til den er slutt, gi maten tilbake til den som serverer, og vente sin tur til etter alle de andre har fått sitt.

Å dele el mate på en estancia eller hvilket som helst sted i dette landet er den beste måten å komme i nære kontakt med folket.

Estanciane er en integral del av Argentinas historie og, endog i dag, spiller de en aktive del i landets økonomi. Siden slutten av det forrige århundret, har mange estanciaer blitt bygget over hele territoriet, fra den norlige Valle de Lema, i provinsen Salta, til den sørligste regionen i Tierra del Fuego.

De gir den besøkende en unik mulighet til å oppdage og nyte de forskjellige landskap og hovedegenskapene til de nordvestlige regionene, Pampaene, Patagoni, Syden, eller Argentinas Mesopotamia, for å oppdage de bekvemlige herskapsboligene, the typiske vaner og skikker på landet, naturen i sin reneste tilstand, gavmild og vidunderlig, og enkle, åpne og vennlige mennesker.

Argentina

© Webmaster: Lizandro Llancafilo.

Estadisticas