NORDVESTEN - ARGENTINA MED DE DYPE RØTTER

Abra de Muñaco - Salta Provinse

Tafí del Valle - Tucumán Provinse


Saltas Katedralen

Sett fra den turistiske siden, er Argentinas nordvest et uoppdaget område. Den beste måten å reise i denne regionen er å stoppe hver gang ens oppmerksomhet blir fanget av noe som forårsaker beundring. Å bli henrykt av en solnedgang mot et mangefarget fjell, å bli forhekset av den musikalske sentimentaliteten til en erke, eller å føle ekstasen av det unike synet av en stjernefylt himmel, funklende og slående, å beundre de tilfeldige formene og fargeforandringene i de enorme stenformasjonene, dalene, å oppdage den store stillhet og den levende naturen. Alt dette kan finnes i denne evige harmoniens region. Selv turistrutene følger de samme naturlige stiene som ble brukt av forfedrene til det moderne mennesket. Det tiltrekkende dukker opp plutselig, bak en kolle, i bunnen til en kløft, på en fest som feires i en liten landsby rundt veisvingen.

Hvis det er noe som tiltrekker seg den besøkendes oppmerksomhet i nordvest Argentina så er det mangfoldigheten av former og nyanser, jordens levende farger, ørkener, daler og fjell, daggryen, solnedgangen, luftens renhet, den enorme stillhet, menneskenes godmodighet, og festivalenes særegenhet.

Om dagen er himmelen klar, med en intens blåfarge som man ikke treffer andre steder, men det er om natten da de mangfoldige funklende skinnende stjernene, blålige og blinkende, synes å lyse opp evigheten og plassere seg innen rekkevidde.

På overflaten, gir den minerale rikdommen farge til kollene, danner stenregnbuer av uvanlig skjønnhet som gir opphav til navn som El Cerro de los Siete Colores (Kollen med de syv farger) eller La Quebrada Paleta de Pintor (Malerpalettens Kløft).

Innbyggerne i nordvesten er stilferdige og lite livsglade mennesker. Likevel, under regionens typiske karnevaler har de på seg sine beste klær, og bringer ut sine forfedres tradisjoner og sine autoktone instrumenter for å fullføre ni netter i rekke med musikk, dans og ualminnelig fargerike prosesjoner som har sine røtter dypt i den lokale folkloren.

Nordvest Argentina holder på røttene til sine tradisjoner fra de før-Columbianske kulturer som utviklet seg i regionen, dog under innflytelse fra seder og skikker fra la Puna, dette enorme platået som befinner seg på en høyde av 3.500 meter og strekker seg bortenfor Argentina, til Chile og Bolivia. Det var akkurat disse kulturene fra nord i kontinentet som forvandlet denne regionen i det før-spanske Argentina til landets nervesenter som senere ble flyttet til Buenos Aires, stedet hvor landets befrielse fikk sitt opphav.

Norvesten har en rik arv fra denne fortid, i form av verdifulle ruiner fra indianertiden, kunstverk viser innflytelser fra før og etter den spanske tiden, som danner den egenartede regionale stilen, og den koloniale arkitekturen, som viser seg tydelig i bygninger og spesielt i noen av kirkene som fremdeles er i bruk.

Innbyggerne på den Argentinske Puna, i nordvest, bevarer fremdeles deres utallige tradisjoner med stolthet. Kjent som collas, har de beholdt dyrkelsen av Pachamama -- Moder Jord -- og takker «Den som får maisen til å gro og budskapen til å formere seg», selv om de samtidig er dypt kristne. De synger og danser til rytmene fra deres folkloriske instrumenter: charangos, quenas, erkes, cajas og bombos; de vever ullet fra vicuñaen, fra får og llamas, lager tepper, ponchos og andre klær, og noen ganger snakker Quechua, språket til deres forfedre.

Men det finnes mere i nordvest Argentina: her innbefattes provinsene Salta, Jujuy, Tucumán, Catamarca, La Rioja, og Santiago del Estero, seks forskjellige sider av en region som er større enn Italia, dog med kun 5% av den sistes befolkning.

Dette landet, med lite befolkning og ennå uoppdaget av den internasjonale masseturismen, har landskap som er fremragende for deres skjønnhet og prakt, århundreder-gamle skikker, og den mest ekte folkloren i landet. Steder som El Cañón de Talapaya i La Rioja eller La Cuesta del Portezuelo i Catamarca viser ualminnelige praktfulle panoramaer.

Tucumán, den minste provinsen i Argentina og kjent som «Republikkens hage», viser all sin skjønnhet i Tafí del Valle og sin fortid i ruinene etter Quilme-indianerne, den siste motstandsbastion mot de spanske erobrere.

I Santiago de los Esteros har naturen forært noen steder, som Rio Hondo, et stille og behagelig sted, med et enestående mikroklima, mineralbad og steder som er ypperlige til fiske og jakt.

KLIKK HER TIL Å SE EN VIDEO FRA DENNE REGIONEN

Det er utenkelig at man ikke tar seg anledning til å oppleve sjarmen og trolldommen til los Valles Calchaquíes i provinsen Salta, med deres koloniale byer og deres mektige, rolige og stille tiltrekning, ladet med tradisjoner. Alt dette må oppdages uten hastverk, som den som gjør seg rede til å nyte en av stedets fruktviner med ualminnelig bouquet.

Når man forlater byen Salta la linda (den skjønne), går man opp og kommer dypt inn i Andesfjellene og kommer ut på Punaens høyder, med Tren a las Nubes (Toget til Skyene), et utrolig turist-tog som klatrer til en høyde på 4.000 meter over et prektig ingeniørverk, La Polvorilla-viadukten.

På den nordlige grensen finner man provinsen Jujuy 60% av den plassert på høyslettene (altiplano). En av de fineste utfluktene rundt nordvest Argentina kan utføres herfra. La Quebrada de Humahuaca, et naturlig pass mot La Puna, er utvilsomt et uforglemmelig sted i denne regionen.

Maleriske landsbyer som beholder de arkitektoniske egenskapene og skikkene fra før-spanske kulturer som Purmamarca og Maimará; enkle kapell av utsøkt skjønnhet som de i Uquía, Yavi eller Casabindo, som holder sin koloniale stil; før-spanske ruiner som de i Pucará de Tilcara, og tradisjonelle og overraskende festivaler som karneval i Humahuaca følger hverandre på en rute som dannes langs Rio Grande.

For å dekke nordvest Argentina ville det beste være å planlegge et ankomststed og la seg lede derfra langs veiene, de samme rutene som ble fulgt av de første kolonistene, og betrakte de forbløffende og overraskende landskapene som viser seg. Stopp og nyt betrakningen av det som har vakt din oppmerksomhet.

Oppdag daggryets mystiske sjarm, solnedgangene, de imponerende bjerg som virker som om de var en kunstners verk, dalene med «tusen nyanser av grønt», natten på høyslettene, besatt med utallige stjerner av enestående glitter, den ulegemlige skjønnheten til en kirke som er laget av leire og tistel, den melankolske rytmen til en zamba eller en vidala, egenskapet, tonefallet og collaenes langsomme rytmer, den klare og rene atmosfæren, formene, livet og all bevegelsen i denne underbare regionen.

Heldigvis, selv i denne tiden med ualminnnelige teknologiske fremskritt, med dens uunngåelige nærvær av globalisering og øyeblikkelige audiovisuelle forbindelser, er det ennå muligheter for a oppleve sensasjoner som er behagelige for sansene og ånden, som overgår den virtuelle realitet, som kan føles og oppleves kun på naturlige steder som nordvest Argentina, hvor de ennå kan forundre og nå ut til den som besøker stedet.

Argentina

© Webmaster: Lizandro Llancafilo.

Estadisticas