Pravila iskanja

Iskalnik vam bo pomagal najti strani in dokumente na tem website-u in podobnih straneh. Kako deluje: iskalniku poveste kaj hočete z vpisom ključnih besed, fraz ali vprašanj v iskalno polje. Iskalnik vam bo odgovoril z izpisom liste vseh web strani v našem kazalu, ki se nanašajo na te teme. Najbolj točen in verjeten odgovor na vaše iskanje bo običajno na vrhu rezultatov iskanja.

Kako uporabljati:

  1. Vpišite vaše ključne besede v iskalno polje.
  2. Pritisnite gumb IŠČI za začetek iskanja.

Tukaj je primer:

  1. Vpišite %query_example% v iskalno polje.
  2. Pritisnite gumb IŠČI ali gumb ENTER na vaši tipkovnici.

Namig: Ne bodite zaskrbljeni če boste naleteli na veliko število rezultatov. Uporabite več kot samo dve ali tri besede pri iskanju. In čeprav se bo zdelo število strani z rezultati veliko, pa bodo najbolj točni in verjetni odgovori prikazani na vrhu strani z rezultati.

e več osnov - pregled

Kaj je 'kazalo?

Websterjev slovar opisuje "kazalo" kot sekvenčni način postavitve materiala. Naše kazalo je velika, rastoča in organizirana kolekcija web strani in strani debatnih skupin z vseh koncev sveta. "Kazalo" postaja večje in večje vsak dan, ko ljudje pošiljajo svoje naslove novih web strani. Prav tako pa imamo tehnologijo - preiskovalca ali pajka - ki vseskozi pregleduje internet za novimi in novimi povezavami. Ko uporabljate naš iskalni servis, iščete skozi celotno kolekcijo z uporabo ključnih besed ali fraz.

Kaj je beseda?

Ko iščete, pomislite na besedo kot kombinacijo črk in številk. Iskalnik pa mora vedeti, kako razločiti besede, črke in številke, tako da najde točno to, kar ste vi želeli izvedeti preko interneta. Besede lahko ločite s presledkom ali tabulatorjem.

Kaj je fraza?

Besede in številke lahko povezujete skupaj v fraze, če želite da se specifične besede ali številke pojavijo skupaj na strani z rezultati iskanja. Če pa želite najti točno določeno besedno zvezo, lahko uporabite "narekovaj" na začetku in koncu fraze pri vpisu besed v iskalno polje.

Primer #1: Da bi našli besedila Kralja (Elvisa Presleya), vpišite "you ain't nothing but a hound dog" v iskalno polje. Fraze lahko izdelujete tudi z uporabo naglasnikov ali posebnih znakov, kot so vejice, pike, pomišljaji ipd.

Primer #2: Poizkusite iskati 1-800-999-9999 namesto 1 800 999 9999. Pomišljaj povezuje številke skupaj kot frazo.

Preprosti nasveti za bolj točno iskanje

Iskanje ni občutljivo na velikost črk. Iskalni pojem "Pes" je enak pojmoma "PES" in "pes".

Običajno so iskanja neobčutljiva na naglase, vendar pa lahko administratorji spremenijo te nastavitve. Naglasna občutljivost je predvsem povezana z Latin znaki, kot recimo õ.

Vključevanje ali izključevanje besed:

Da bi bili popolnoma prepričani, da se bo specifična beseda pojavila v rezultatih iskanja, postavite plus (+) znak bred besedo v iskalno polje. In nasprotno, da bi bili sigurni, da bo določena beseda izključena v rezultatih iskanja uporabite minus (-) znak, pred besedo v iskalnem polju.

Primer: Da bi našli recepte za piškote z kokosovo moko, vendar pa brez rozin, poizkusite vpisati "recept piskot +kokos +moka -rozine".

Razširite svoja iskanja z uporabo jokerja (*):

By typing an * within a keyword, you can match up to four letters.

Example: Try wish* to find wish, wishes, or wishful.

Iskanje web naslovov:

e je vaš iskalni niz URL, kot recimo "http://www.matkurja.com", vas bodo nekateri iskalniki preusmerili na ta URL. Da bi se izognili temu in dejansko iskali z URL kot iskalnim nizom zaprite URL med narekovaje.

Zanimive možnosti tipičnih iskanj

Iščete lahko več kot samo tekst. Spodaj imate tudi ostale načine, kako pregledovati in iskati na internetu:

link:naslov
Poiščite strani, ki imajo povezavo na določen naslov URL. Uporabite link:tift.si, da bi našli vse strani, na katerih je najti povezavo na stran podjetja TIFT d.o.o. Opomba: ta možnost ni implementirana na vseh iskalnikih.

text:tekst
Finds pages that contain the specified text in the body of the document. By way of comparison, searches without the "text:" attribute will scan the URL, title, links, and META tags as well as the document body.

title:tekst
Poiščite strani, ki vsebujejo specifično besedo ali frazo v naslovu (ki se prikazuje v naslovni vrstici večine brkljalnikov). Iskalni niz title:Elvis bo našel vse strani z besedo elvis v naslovu.

url:tekst
Poiščite strani, ki vsebujejo specifično besedo ali frazo v URL. Uporabite url:altavista , da bi našli vse strani na vseh strežnikih, ki imajo besedo altavista v domeni, poti ali datotečno ima - z drugimi besedami, kompleten URL.