Søgeregler

Søgemaskinen kan hjælpe dig med at finde dokumenter på denne hjemmeside, samt andre relaterede sider. I søgefeltet indtaster du et søgeord, en hel sætning, eller et spørgsmål, som beskriver hvad du leder efter. Som svar får du en liste over alle de websider i vores index, som er relateret til dit emne. De mest relevante sider vises altid øverst på resultatlisten.

Sådan søger du:

  1. Indtast dine søgeord i søgeboksen.
  2. Tast 'Søg' for at begynde søgningen.

Her er et eksempel:

  1. Skriv %query_example% i søgeboksen.
  2. Tast 'Søg' eller 'Enter.

Tip: Ofte får du et stort antal søgeresultater, men det gør ikke noget - de mest relevante sider vises altid først. Du kan dog reducere antallet af resultater ved at indtaste to eller flere ord når du søger.

Mere Basis - Et overblik

Hvad er et index?

I ordbøger beskrives et "index" som en sekventiel rækkefølge af materiale. Vores index er én stor, organiseret samling af websider. Indexet bliver større hver dag når folk indsender forslag til nye websider. Vi har også teknologien til selv at 'kravle' gennem nettet og finde links til nye sider. Når du benytter vores søgefacilitet, søger du efter ord og sætninger i hele vores samling.

Hvad er et ord?

Når du søger, så betragt et ord som en kombination af bogstaver og tal. Søgemaskinen skal vide hvordan den adskiller ord og tal for at finde præcist hvad du leder efter på internettet. Du kan adskille ord med mellemrumstasten og tabulatoren.

Hvad er en sætning (frase?

Du kan indtaste flere ord og tal og søge på dem alle på én gang. Hvis du ønsker at finde en præcis sætning, skal du sætte "dobbelte anførselstegn" omkring sætningen når du indtaster den i søgefeltet.

Eksempel 1: For at finde tekster til Shubidua, tast "midsommervisen" i søgefeltet. Du kan også anvende specielle tegn som f.eks. understregning, bindestreg, punktum og komma i dine sætninger.

Eksempel 2: Søg efter 1-800-999-9999 i stedet for 1 800 999 9999. Bindestregene hæfter tallene sammen til et ord.

Enkle tips til mere præcise søgninger

Søgninger kender ikke forskel på store og små bogstaver (case insensitive). En søgning efter "Hest" vil matche både "hest" og "HEST".

Som standard er søgning også accent-ufølsom, men søgemaskinens administrator kan ændre denne opsætning. Accent-følsomhed relaterer sig til latinske karakterer som õ.

Inkluder eller ekskluder ord:

For at sikre, at et specifikt ord altid er inkluderet i dine søgeresultater, skal du sætte symbolet plus (+) foran søgeordet i søgeboksen. Hvis du vil undgå at et specifikt ord i dine søgeresultater, skal du sætte et minustegn (-) foran søgeordet.

Eksempel: For at finde opskrifter på småkager med vanilie men uden rosiner, indtast 'opskrift småkager +vanilie -rosin".

Udvid din søgning med jokertegn (*):

ved at sætte et * efter et søgeord, kan du matche op til fire bogstaver efter dit søgeord.

Eksempel: indtast hus* vil finde hus, husere, huske eller husbåd.

Søg efter webaddresser:

Hvis dit søgeord er en URL, som "http://www.duda.dk/", vil nogle søgemaskiner sende dig direkte til den hjemmeside. For at undgå det og faktisk benytte URL-addressen som søgeord, sæt URL's ind i "dobbelte anførselstegn.

Specielle tips for typiske søgninger

Du kan søge på mere end tekst. Her er alle de andre måder hvorpå du kan søge på internettet:

link:address
Finder websider, som linker til den specifikke addresse, eller en del af den. Benyt link:duda.dk for at finde alle som linker til DUDA's sider. Benærk at denne funktion ikke er implementeret på alle søgemaskiner.

text:tekst
Finder websider som indeholder den speciferede tekst i dokumentets 'body'. Til sammenligning vil søgning uden "text:" attributten vil søge i URL, titel, links, og META tags såvel som i dokumentets 'body.

title:tekst
Finder websider som indeholder det specificerede ord eller sætning i sidens titel (som vises i titel-baren på de fleste browsere). Søgningen 'title:Elvis' vil finde sider med ordet Elvis i titlen.

url:tekst
Finder websider med et specifikt ord eller frase i URL-addressen. Benyt 'url:altavista' for at finde alle sider på alle servere som har ordet altavista i addressen, path, eller filename - med andre ord, den fuldstændinge URL.